Reduceret kvælstoffordampning ved hjælp af bioforsuring fra gylle
Formålet med projektet er at udvikle en ny miljøteknologi, der reducerer fordampningen af ammoniak fra gylle. Den nye teknologi benytter vækst af mælkesyrebakterier til at forsure gyllen og er primært tiltænkt økologiske mælkeproduktionsbedrifter, men kan også med fordel anvendes af konventionelle mælkeproducenter og i svinestalde. Teknologien udnytter, at mælkesyrebakterier kan omdanne kulstof i frisk gylle til mælkesyre, og på den måde reducere pH.
Økologiske mælkeproducenter må ikke anvende svovlsyre til forsuring af gyllen, og derfor er der behov for at udvikle en ny teknologi til dette. Udover en miljømæssig effekt, vil teknologien understøtte økologiske kvægbrugeres muligheder for at blive miljøgodkendt i forbindelse med nybyggeri og udvidelse af stalde.
Forsuring af gylle med mælkesyrebakterier er væsentligt billigere end svovlsyreforsuring, ligesom det er mere sikkert for landmanden at håndtere end svovlsyre. En reduktion af fordampningen af kvælstof fra gyllen vil desuden sikre, at mere kvælstof bevares i gyllen, og den har derfor en højere gødningsværdi. Gyllen vil formodentligt også efterfølgende have et højere biogaspotentiale, da omsætningen af gyllen bremses pga. mælkesyrens konserverende evne, og fordi mælkesyren selv virker som substrat for biogasproduktionen.